Kennisgroepstandpunt verzend- en douanekosten import voedingssupplementen

Kennisgroepstandpunt verzend- en douanekosten import voedingssupplementen

Gegevens

Nummer
2024/790
Publicatiedatum
1 mei 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Inkomstenbelasting diversen
Relevante informatie
KG:202:2024:12 Verzend- en douanekosten verbonden aan de import van voedingssupplementen en uitgaven voor specifieke zorgkosten, Art. 6.17 Wet IB 2001

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord of verzend- en douanekosten verbonden aan de import van voedingssupplementen aftrekbaar zijn als uitgaven voor specifieke zorgkosten.

Een belastingplichtige bestelt voedingssupplementen die vanuit een ander continent worden opgestuurd naar Nederland. Hierdoor betaalt belastingplichtige verzend-, douane-, en administratiekosten in verband met de bestelling van de voedingssupplementen.

Vragen

  1. Kwalificeren voedingssupplementen als uitgaven voor een farmaceutisch hulpmiddel als bedoeld in artikel 6.17, eerste lid, onderdeel c, van de Wet IB 2001?

  2. Kwalificeren de verzend-, douane-, en administratiekosten in verband met het bestellen van de voedingssupplementen als uitgaven voor specifieke zorgkosten?

Antwoorden

  1. Als de voedingssupplementen worden voorgeschreven door een arts en deel uitmaken van een medische behandeling kwalificeren de voedingssupplementen als farmaceutisch hulpmiddel als bedoeld in artikel 6.17, eerste lid, onderdeel c, Wet IB 2001.

  2. Dit is afhankelijk van het antwoord op de vraag of de voedingssupplementen kwalificeren als farmaceutisch hulpmiddel. De verzend-, douane- en administratiekosten maken deel uit van de aanschafprijs van de voedingssupplementen en vormen geen afgeleide kosten. Als de voedingssupplementen kwalificeren als farmaceutisch hulpmiddel, kwalificeren ook deze kosten als uitgaven voor specifieke zorgkosten.